www.aromamuntelui.ro
Bazat pe parteneriatul puternic dintre Fundația Open Fields, FAMD (Federația Agricultorilor de Munte "Dorna") și NIBIO (Institutul Norvegian pentru Cercetare Bioeconomică) s-a născut acest proiect, care și-a propus să creeze o unitate de prelucrare a produselor nelemnoase, folosind surse de energie verde și să obțină produse certificate.
Produsele nelemnoase se referă la toate tipurile de fructe de pădure (afine, zmeură, mure, coacăze, etc.), ciuperci și plante medicinale. Zona țintă a proiectului a fost identificată că fiind "bio" de către autorități.
ELEMENTE CHEIE DIN PROIECT
Inițiat în 2016
Program Incheiat
Buget Total: 222,268 Eur
Finanțat de către: Innovation Norway
Proiectul 'Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă și nepoluantă' a avut conferința finală a proiectului în 18 martie 2016.
Unitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci și plante, domeniul principal de activitate și de investiții al proiectului, își va continua, însă, activitatea în vederea sprijinirii diversificării serviciilor Federației Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD) prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă. Totodată, proiectul a inițiat dezvoltarea unui brand verde,' AROMA MUNTELUI', al cărui principal obiectiv îl reprezintă obținerea de produse cu gust natural și aromă tradițională. Proiectul a fost realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway.
“În zona Vatra Dornei energia verde nu a fost folosită. Iar acest lucru s-a întâmplat atât din lipsă de cunoștințe cât și din cauza capacității reduse de investiții. Proiectul a crescut gradul de conștientizare în ceea ce privește protecția mediului și conservarea durabilă a produselor nelemnoase disponibile.
Mai mult, proiectul a creat și va continua să ofere locuri de muncă sezoniere pentru membrii FAMD și pentru familiile de fermieri. Cum rata șomajului din zonă este mare, aceste locuri de muncă sezoniere, care constau în colectarea fructelor de pădure, a plantelor medicinale și a ciupercilor, vor asigura venituri suplimentare pentru persoanele defavorizate, fapt extrem de îmbucurător pentru toată lumea”
a declarat ing. Ioan Agapi, director FAMD
Proiectul a realizat:
• Dezvoltarea unei unități de procesare folosind surse de energie regenerabilă și nepoluantă
• Informarea cu privire la avantajele capitalizării produselor nelemnoase și recunoașterea importanței aplicării unui management sustenabil respectând, în același timp, principiile pentru un mediu înconjurător sănătos.
• Realizarea unui studiu de cercetare pentru determinarea caracteristicilor nutriționale și perioadele optime de recoltare a fructelor de pădure și comunicarea acestor date fermierilor prin instruire, ghid de bune-practici și vizite de studio.
OPEN FIELDS FOUNDATION
Str. Mihai Romanul nr. 19, 400472 Cluj-Napoca, Romania
Tel.: +40 264 403 680 | office@openfields.ro