Sprijin pentru refugiații ucraineni vulnerabili din România

Proiectul se adresează persoanelor vulnerabile ca mame, copii, vârstnici și refugiați bolnavi/cu handicap din Nord-Vestul României, de la vama de Nord a Sighetul Marmației până în interior, acoperind toată regiunea de Nord-Vest a României. Grupul țintă va primi tichete/alocații în numerar pentru nevoile lor de bază, sprijin psihologic, facilitare pentru investigarea sănătății și tratament medical, precum și asistență de călătorie pentru reunirea familiei sau pentru a ajunge la destinația finală dorită.

1. Vouchere/Alocații în numerar pentru refugiații ucraineni

 

660 de vouchere sau numerar cu valoarea nominală de 500 moneda română (aproximativ 100 CHF) vor fi donate mamelor care călătoresc cu copii, vârstnici peste 70 de ani, handicapați și bolnavi grav. Plata va fi organizată într-un loc privat/sigur, numărul de persoane calificate va fi stabilit în prealabil cu responsabilul local al taberei. Întotdeauna niște vouchere/cash vor fi în rezervă pentru a evita nedreptatea. Criteriile clare de selecție vor fi tipărite în limba ucraineană, împreună cu recomandarea de a le folosi cu înțelepciune și responsabilitate. Numerar/voucherul va fi primit sub semnătură și acceptarea unei fotografii a actului de identitate sau a pașaportului.

 

Numărul de copii va fi menționat fără înregistrarea datelor personale ale copilului. Mamele singure care călătoresc cu mai mult de doi copii ar putea beneficia de o subvenție dublă (1.000 de lei românești) dacă sunt disponibile fonduri. Voucherul și/sau numerarul vor fi distribuite în prezența a trei persoane (doi angajați Open Fields și un terț – de preferință șeful taberei/adăpostului). După fiecare sesiune va fi completat un raport care include numărul de persoane asistate, categoria (mamă, bătrân, handicapat/boală gravă), suma totală plătită, data, locația, observațiile și semnăturile. Boală/boală gravă – înseamnă defecțiune și/sau suferință clară. O persoană poate face obiectul unei a doua donații după cel puțin 30 de zile de la primirea primei rate.

3. Sprijin psihologic pentru refugiații ucraineni

 

OPF va organiza sprijin psihic specializat pentru minim 450 de refugiați ucraineni. Se vor angaja un psiholog cu normă întreagă sau doi psihologi cu jumătate de normă. Ei vor organiza în mod regulat, sesiuni de terapie de grup și private în funcție de cerere, nevoi și context specific.

 

Întrucât societatea ucraineană nu este foarte avansată și majoritatea grupurilor țintă aparțin unor persoane vulnerabile, mai puțin educate, suportul psihologic neformal va fi angajat fără costuri, pe o bază de voluntariat complet: Serviciu religios și pregătire pentru Paște (24 aprilie), atât Românii și ucrainenii aparține Bisericii Ortodoxe Răsăritene. Oportunitatea organizării de spectacole folclorice sau teatre de păpuși pentru copii va fi investigată și organizată la cerere.

2. Facilitarea consultațiilor medicale pentru refugiații ucraineni

 

Mulți dintre refugiați sosesc bolnavi. Copiii au răcit din cauza expunerilor îndelungate la vremea de iarnă, de asemenea, virusul COVID 19 este încă activ pe teritoriul UA și RO (între 5.000 și 10.000 de cazuri/zi în România). Personalul medical care îi întâmpină pe refugiați raportează că toți copiii care sosesc sunt încătușați și au alte semne de boli ale căilor respiratorii superioare. Adulții și în special seniorii au probleme de sănătate specifice vârstei și opresc tratamentele în curs din cauza crizei. Sunt femei însărcinate care au nevoie de verificări periodice și emoțiile puternice cauzate de război au o influență proastă asupra tuturor. Pe măsură ce vremea se va încălzi, ne așteptăm la dezvoltarea unor boli parazitare, transmise prin apă sau alte epidemii. Oamenii călătoresc și trăiesc aglomerat, există un schimb microbiologic randomizat ridicat și igiena nu poate fi menținută la standarde înalte. În condiții de stres și confidențialitate alimentară după o iarnă lungă, imunitatea generală este scăzută.

 

Truse medicale de urgență și extinctoare vor fi furnizate în toate locațiile improvizate care găzduiesc refugiați. OPF va organiza un sondaj medical asupra taberelor/adăposturilor vizate și vor beneficia cel puțin 180 de persoane. Asistența medicală va fi adaptată nevoilor. Medicii de medicină generală vor fi invitați pentru controlul de sănătate al rezidenților. Traducerea va fi acoperită. Cei care au nevoie/dor un control medical general vor primi consultatii gratuite. Persoanele care au nevoie de o vizită la medic de specialitate vor fi programate, transportate și vor beneficia de un interpret. Fondurile proiectului vor acoperi medicamentele de bază conform prescripției. În cazul bolilor grave care necesită o specializare ridicată și un tratament costisitor, OPF va transmite cazurile către organizații specializate din domeniul sănătății. și/sau va căuta sponsori privați.

 

4. Facilitarea reuniunii cu familiile de refugiați din țările UE (asistență de călătorie)

 

Unele dintre familiile refugiaților sunt separate din cauza războiului - multe cupluri tinere care muncesc au lăsat copiii în grija „babushka - bunică” în Ucraina. Acum bătrâne nu ies niciodată din satul lor și total neputincioase sunt pe drumuri cu nepoții. Alții intenționează să ajungă la o destinație în care au o legătură de sânge sau pur și simplu prieteni sau vecini.

 

Personalul OPF îi va ajuta pe cei care au nevoie să găsească transportul mai rapid și adecvat pentru a ajunge la destinația dorită. Cel puțin 60 de refugiați vor fi orientați și vor primi bilete

Asistența medicală, psihologică și de călătorie va fi documentată și înregistrată pe liste detaliate ale beneficiarilor și toate cheltuielile aferente vor fi acoperite prin facturi, facturi, copie după biletul de transport sau alte metode similare.

 

DONEAZĂ

EN

OPEN FIELDS FOUNDATION

Str. Mihai Romanul nr. 19, 400472 Cluj-Napoca, Romania

Tel.: +40 264 403 680 | office@openfields.ro